AUTORI

1 posts
je urednik u VICE.
View Posts →
1 posts
je bio sin poznatog jevrejskog pisca Hillela Zeitlina. Iako je orđen u Belorisiji, prve godine ćivota je proveo u Litvaniji. Od 1939. do svoje smrti 1973, Zeitlin je živeo u Njujorku, gde je napisao svoje najvaćnije pesme i pozorišne predstave.
View Posts →
1 posts
Abdullah Sencer Gözübenli turski je istraživač koji živi i radi u Zagrebu. Fokusira se na pitanja koja se tiču nacionalnih manjina, a specijalizira se za transnacionalnu politiku identiteta i manjinski aktivizam na Balkanu. Trenutno na finskom sveučilištu Åbo Akademi radi na doktoratu iz sociologije s posebnim fokusom na problemima manjina u međudržavnim odnosima na Balkanu.
View Posts →
1 posts
je istaknuti radnički i antiratni aktivista, koji je djelovao u Sjedinjenim Američkim Državama u prvoj polovici 20. stoljeća. Bio je vođa 16-tjednog štrajka tekstilnih radnika, koji je održan 1919. godine. Predavao je radničkom fakultetu Brookwood Labor College.
View Posts →
1 posts
je doktorant i saradnik u nastavi na Univeritetu u Strazburu. U doktorskoj tezi se bavi ulogom Turske na Balkanu u različitim ideološkim kontekstima postojanja turske države. Njegove sfere interesovanja su teorije sekularizacije, istorija Balkana, religija i međunarodni odnosi, kao i koncepti hegemonije i meke moći.
View Posts →
1 posts
je aktivista za ljudska prava, organizator i geopolitički analitičar. Baraka je suradnik Instituta za političke studije (IPS) u Washingtonu, D.C. kao i urednik i suradnički kolumnist za Izvješće crnačke agende.
View Posts →
1 posts
je profesor emeritus političke ekonomije i filozofije na The Evergreen State College. Ima i svoj web sajt na kome objavljuje tekstove: http://www.alannasser.org.
View Posts →
1 posts
je dugogodišnji novinar rimske Republike.
View Posts →
2 posts
je sociolog, završio Filozofski fakultet u Beogradu gde je na postdiplomskim studijama. Objavio filozofsku knjigu „Emanacije“ koja predstavlja polemički spis o pokušajima prevrednovanja čoveka i društva i pokušava da vrati subjekta u fokus sociološkog promišljanja čoveka u društvu.
View Posts →
2 posts
je student četvrte godine Pravnog fakulteta u Beogradu, na teorijsko-pravnoj nastavnoj grupi, korukovodilac seminara istorije u Petnici.
View Posts →
1 posts
je pravnik i publicista.
View Posts →
1 posts
je doktorand Podiplomske šole Slovenske akademije znanosti in umetnosti u Ljubljani. Bavi se marksizmom i političkom ekonomijom fašizma. 2018 je bio gostujući istraživač na Humboldt Univerzitetu u Berlinu.
View Posts →
1 posts
Aleksandar Momčilović je završio osnovne studije na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti. Saradnik je na seminaru istorije u Istraživačkoj stanici Petnica. Trenutno je na master studijama kritičke i kulturne teorije na Karlovom univerzitetu u Pragu.
View Posts →
1 posts
je politički analitičar u Centru za ekonomska i politička istraživanja (Center for Economic and Policy Research, CEPR), Vašington DC.
View Posts →
1 posts
je francuski filozof, matematičar, romanopisac i dramski pisac.
View Posts →
1 posts
је socijalistički aktivista iz Engleske. Autor je Luna17 bloga.
View Posts →
1 posts
je profesor savremene istorije na Univerzitetu u Strasbourgu. Autor knjige La Grande Guerre oubliée. Russie, 1914-1918.
View Posts →
1 posts
je novinar.
View Posts →
1 posts
je urednica u JACOBIN magazinu i doktorantkinja na Jejlu.
View Posts →
17 posts
Doktorirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom "Ideološki prijepori u radničkom pokretu u Osijeku (1918.-1939.)" pod mentorstvom Tvrtka Jakovine. Uže područje znanstvenoga istraživanja joj je razvoj radničkoga pokreta između dva svjetska rata te rodna emancipacija na području Latinske Amerike.
View Posts →
1 posts
je PhD istraživač na Graduate School for Social Research u okviru poljske Akademije nauka u Varšavi. Bio je student Narodnog univerziteta u Pekingu. Autor je knjige "Antička sadašnjost: osvrt na grčko-makedonski spor oko Aleksandrovog nasleđa".
View Posts →
3 posts
e filozof, romanopisac, filmski redatelj i istraživački novinar, kreator je Vltchekovog svijeta i odani korisnik Twitter-a , osobito za online magazin “New Eastern Outlook.”
View Posts →
1 posts
je član udruženja “Italijanska koordinacija za Jugoslaviju“.
View Posts →
1 posts
je viši činovnik u Washingtonu. Autor je knjige: Ukraine: What Went Wrong and How to Fix It (Ukrajina: Što je pošlo po zlu i kako to popraviti).
View Posts →
1 posts
Endru Klajman (Andrew Kliman) je profesor emeritus ekonomije na Univerzitetu Pejs u Njujorku, SAD (Pace University, New York, NY, USA). Autor je knjiga „Reclaiming Marx’s ‘Capital’: A Refutation of the Myth of Inconsistency" (Lanham, MD: Lexington Books, 2007) i „The Failure of Capitalist Production: Underlying Causes of the Great Recession" (London: Pluto Press, 2012). Zajedno sa Nikom Potsom (Nick Potts) priredio je knjigu „Is Marx’s Theory of Profit Right? The Simultaneist-Temporalist Debate" (Lanham, MD: Lexington Books, 2015). Autor skoro pedeset članaka objavljenih u Cambridge Journal of Economics, Capital and Class, The American Journal of Economics and Sociology, kao i drugim časopisima, Klajman je takođe i urednik Lexington Books edicije „Heterodoksne studije u kritici političke ekonomije” („Heterodox Studies in the Critique of Political Economy”). Politički sarađuje sa Marksističko-humanističkom inicijativom (Marxist-Humanist Initiative) i često piše za njen veb časopis With Sober Senses.
View Posts →
1 posts
je politikolog, član marksističkog think tanka Institut za radničke studije i član slovenačke Udružene levice. Odgovorni je urednik Novog plamena.
View Posts →
1 posts
je doktor ekonomije rada i clan urednistva Casopisa za teoriju i akciju.
View Posts →
2 posts
je novinar, polemičar, kolumnist, publicist, pisac i satiričar. Njegovi članci , feljtoni i ostali radovi preverdeni na 15 jezika, od toga na engleskom, talijanskom, njemačkom, francuskom nizozomskom. mađarskom... Radio je kao profesionalni novinar od 1964. do 2007., najprije u Raškom rudaru u Labinu, zagrebačkom Večernjem listu, Areni i Studiju u Puli i Rijeci. Bio je i specijalni izvjestitelj triju novina iz Italije, Austrije, Njemačke, Francuske i Španjolske. Autor je šest knjiga (5 publicistika) i drame "Kova je nasa" (o Labinskoj Republici), radio je drame Ćelije (o prvom štrajku i suđenju Josipu Brozu) izvedene 1978. na Trećem programu Radio Beograda i scenarist filma "Tito u Kraljevici", beogradskog redatelja Nikole Lorencina. Živi u Puli.
View Posts →
1 posts
je pisac i izdavač. Njegovi tekstovi su objavljivani u Newsweek, the Guardian, Al Jazeera, i drugde.
View Posts →
1 posts
je reporterka business insidera za nauku i ekološku sredinu.
View Posts →
1 posts
Barikada je portal osnovan od strane levo orijentisanih aktivista iz Istočne Evrope - Bugarske, Poljske, Slovačke i Srbije.
View Posts →
3 posts
je vanredna profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Odsjek za komunikologiju.
View Posts →
1 posts
je profesor filozofije i autor knjige "Give Them An Argument: Logic for the Left."
View Posts →
1 posts
BENOIT BORRITS je predsednik Udruženja za samoupravljanje.
View Posts →
1 posts
je osnivač i glavni urednik JACOBIN magazina.
View Posts →
1 posts
je sociolog, nesuđeni politikolog i neostvareni antropolog, koji se u slobodno vrijeme bavi i pisanjem kolumne i filmske kritike. Doktorirao je sociologije na Univerzitetu Jork u Torontu. Odgovorni je urednik Novog Plamena.
View Posts →
1 posts
je povjesničar i sociolog koji živi u Moskvi. Glavni je urednik onlajn žurnala Rabkor.ru (Radnik). Direktor je Instituta za globalizaciju i društvene pokrete, koji se nalazi u Moskvi.
View Posts →
2 posts
je filolog. Doktorirao je na pariskoj Sorboni na temi "Nacionalni mit u radovima Džona Forda i Veljka Bulajića".
View Posts →
1 posts
je autor i muzičar, član grupe Repetitor iz Beograda. Pored muzike bavi se i društvenom teorijom.
View Posts →
1 posts
je istraživački novinar te suradnik Jacobina. Diplomirao je američku povijest.
View Posts →
1 posts
je sociolog, minimalista, biciklista. Uspesno neintegrisan u savremeni svet.
View Posts →
1 posts
predavač je političke i društvene misli na Sveučilištu u Kentu u Canterburyju. Njegov se rad vrti oko posljedica ateizma za političku misao. Trenutno piše knjigu Radikalni ateizam: Politika nevjere od Baylea do Diderota, u kojoj se raspravlja o usponu pozitivne teorije ateizma i vrlo čistim prikazima ateističke političke teorije u suvremenoj misli.
View Posts →
1 posts
je skoro dva desetljeća radio kao strani dopisnik u Centralnoj Americi, na Srednjem Istoku, u Africi i na Balkanu. Izvještavao je iz više od 50 zemalja i radio je za The Christian Science Monitor, National Public Radio, The Dallas Morning News i The New York Times.
View Posts →
1 posts
je bio nacionalni sekretar Socialist Equality Party Velike Britanije.
View Posts →
1 posts
je doktorski kandidat za američku povijest radničkog pokreta, kao i autor knjiga “Bilješke jednog podzemnog humaniste“, i “Radničke zadruge i revolucija: povijest i mogućnosti u Sjedinjenim Državama“. Njegov website je www.wrightswriting.com.
View Posts →
1 posts
piše o radničkim pravima i ekologiji. Objavljivao je tekstove u the Nation, VICE, the New Republic, i u These Times. Živi u Parizu, Francuska.
View Posts →
1 posts
je autor knjige ‚‚Reakcionarni um: Konzervatizam od Edmunda Burkea do Sare Palin‚‚ i urednik portala Jacobin.
View Posts →
1 posts
je bio filozof i teoretičar. Jedan je od istorijskih vođa Komunističke revolucionarne lige i Četvrte internacionale.
View Posts →
1 posts
su članovi teorijskog kolektiva Tanka crvena linija
View Posts →
3 posts
je filozof. Na Univerzitetu u Lozani doktorirao je na temi “Matematika u pokretu: kartezijanski mehanizam i perspektiva inteligentnih mašina“.
View Posts →
3 posts
student je drugog ciklusa studija na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu na Odsjeku za sociologiju. Područja interesovanja su mu ekonomska sociologija, politička ekonomija, teorija ideologije i psihoanaliza. Član je redakcije Novog plamena i suradnik na portalu Prometej.ba.
View Posts →
1 posts
je pisac i istraživač u Generation Rent in London. Njegova interesovanja su vezana za političku ekonomiju i urbani razvoj. Objavljivao je tekstove u Foreign Affairs, The Guardian, Foreign Policy, Jacobin Magazine, i Current Affairs.
View Posts →
2 posts
je prevodilac i član uredništva Historijski materijalizam. Živi u Rimu gdje se bavi istraživanjem disidentstva komunista u talijanskom pokretu otpora.
View Posts →
1 posts
DAVID GARCIA je novinar Archimeda. Završio je studije političkih nauka, a piše za Liberation, Express, Le Monde diplomatique. Autor je knjige "Multinacionalke" iz 2005.
View Posts →
1 posts
DAVID LLOYD je profesor engleskog jezika na kalifornijskom sveučilištu Riverside, i jedan od pokretača Američke kampanje za akademski i kulturni bojkot Izraela. Ovaj članak je prethodno objavljen na website-u Mondoweiss.
View Posts →
2 posts
DAVID SIROTA je američki politički komentator i radio novinar iz Detroita.
View Posts →
1 posts
DAVID WELSH je penzionisani poštanski radnik iz Kalifornije.
View Posts →
2 posts
je freelance novinar i student na Centru za bliskoistočne studije pri sveučilištu u Lundu gdje trenutno radi na diplomskom radu vezanom uz temu sudjelovanja Hezbolaha u ratu u Siriji.
View Posts →
1 posts
DENIS GODARD je dugogodišnji levičarski aktivista, novinar Contretemps.
View Posts →
1 posts
Diego Lotito rođen je 1978. u provinciji Neuquén u Argentini. Novinar je i urednik političkog sektora na portalu Izquierda Diario. Koautor je knjige „Sto godina radničke historije u Argentini (1870-1969). Trenutno živi u Madridu i dio je ljevičarske organizacije Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) u Španjolskoj državi.
View Posts →
6 posts
je anglistica i kroatistica. Diplomirala 2007. u Splitu, doktorirala 2014. u Rijeci. Živi u Zagrebu od prevođenja, lektura i drugih oblika prekarnog rada, a osim što je od 2015. u redakciji Novog Plamena, od 2019. piše i za muzički i popkulturni portal Ravno do dna, a povremeno objavljuje i na drugim mjestima.
View Posts →
6 posts
je magistar ekonomije. Proučava ekonomsku povijest, povijest ekonomske misli, političku ekonomiju i povijest radničkog pokreta. Član je redakcije Novog Plamena.
View Posts →
1 posts
je ekonomist. Radi i živi u Zagrebu.
View Posts →
1 posts
je bio italijanski filozof, istoričar, politički teorietičar i marksistički intelektualac.
View Posts →
6 posts
je rođen 1981. u Mostaru, u miješanoj hrvatsko-srpskoj obitelji. Studij povijesti završio je u Zagrebu nakon čega se zaposlio na Filozofskom fakultetu u Splitu. Radi kao novinar i predsjednik je stranke Nova ljevica.
View Posts →
1 posts
je radnik, politički i društveni aktivista iz Užica.
View Posts →
4 posts
je učesnik NOR i publicista iz Beograda.
View Posts →
5 posts
je master filozof. Interesuje se za problem subjekta onako kako je taj problem adresiran sa jedne strane u istoriji filozofije, a sa druge u teoriji Luja Altisera i Mišel Pešea.
View Posts →
3 posts
je prevodilac i LGBT aktivista. Autor je i dve objavljene priče i četiri rada iz oblasti kvir teorije, a ranije je par godina radio i u novinarstvu.
View Posts →
1 posts
je ljevičarski aktivista i autor. Koordinator je kampanja za DiEM25, gdje je i član najvišeg tijela organizacije, koordinacionog kolektiva. Njegova područja interesovanja su balkanska politika s posebnim fokusom na Crnu Goru, analiza desničarskog populizma i uspona klerikalizma, postkapitalistička ekonomija, degrowth, anarhizam i teorija totalnog oslobođenja. Pajović je proglašen osobom 2022. godine u Crnoj Gori, od strane francuskog Le Courrier des Balkans.
View Posts →
1 posts
je doktorantkinja na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Izvršna je urednica srpskog izdanja časopisa Le Monde diplomatique.
View Posts →
1 posts
je diplomairani politikolog.
View Posts →
1 posts
DŽEFRI SAKS je profesor ekonomije i direktor Centra za održivi razvoj Univerziteta Kolumbija MARK VAJSBROT je ko-direktor Centra za ekonomska i politička istraživanja (CEPR);
View Posts →
1 posts
EDINA BRKIĆ, rođena je 1964. godine u Odžaku. 1994. godine odlazi u Francusku, gdje se povremeno uključuje u društveno-politički i humanitarni rad u nevladinom sektoru.
View Posts →
1 posts
EDOARDO CAMPANELLA je ekonomista. Završio je Harvard Kennedy School. Trenutno radi kao specijalista za evrozonu u UniCredit banci.
View Posts →
1 posts
EDWIN F. ACKERMAN je asistent sociologije na Syracuse University.
View Posts →
1 posts
EOGHAN GILMARTIN je pisac, prevodilac i Jacobinov saradnik iz Madrida. Takođe je član PODEMOS-a.
View Posts →
1 posts
je bio britanski povjesničar i jedna od istaknutijih ličnosti britanskog društva na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće. Kao povjesničar i političar je bio jedan od glavnih autoriteta ljevice u Ujedinjenom Kraljevstvu. Njegov povjesničarski opus baziran je na marksističkoj historiografiji. Bio je dugogodišnji član Komunističke partije Velike Britanije (Communist Party of Great Britain) i Udruženja povijesničara komunističke partije (Communist Party Historians Group). Kao povjesničar proučavao je razvoj tradicija u pojedinim društvima i njihov utjecaj u konstrukciji nacija-država. Također je mnogo proučavao industrijsku revoluciju i Francusku revoluciju.
View Posts →
1 posts
ERIK WALLENBERG je socijalista i aktivista, koji predaje i piše o Njujorku, gde živi i radi.
View Posts →
8 posts
je politički filozof iz Beograda, doktorand na Scuola Normale Superiore, Firenca. Član je redakcije Novog plamena.
View Posts →
1 posts
rođen je u Slavonskom Brodu, osnovnu i srednju školu završio u Bjelovaru, a na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu diplomirao je politologiju. Od 2000. do 2004. godine član je uredništva "Hrvatske ljevice" i u to vrijeme bliski suradnik prof. dr. Stipe Šuvara. Piše pjesme, prozu, eseje. Objavljivao u raznim listovima i publikacijama. Jedan je od pokretača i bivši glavni urednik časopisa Novi Plamen.
View Posts →
1 posts
je prevodilac i marksistički filozof, nestalnog zapošljenja. Učesnik je brojnih socijalnih i političkih borbi u Srbiji i šire od 2006. godine.
View Posts →
2 posts
FINIAN CUNNINGHAM je opsežno pisao o međunarodnim poslovima i članci su mu objavljivani na više jezika. Izvorno iz Belfasta u Sjevernoj Irskoj, magistarski je diplomac poljoprivredne kemije i radio je kao znanstveni urednik u Kraljevskom društvu za Kemiju, iz Cambridgea u Engleskoj, prije nego što je uslijedila njegova karijera u novinskom žurnalizmu. Već više od 20 godina radi kao urednik i pisac za vodeće medijske organizacije, uključujući The Mirror, Irish Times i Independent. Sada je slobodni novinar sa bazom u Istočnoj Africi i njegove se kolumne pojavljuju na RT-u, Sputniku, Zakladi za stratešku kulturu i Press TV-u.
View Posts →
2 posts
Fred Mozli je profesor emeritus ekonomije na Maunt Holiok Koledžu u Južnom Hedliju, SAD (Mount Holyoke College, South Hadley, MA, USA). Jedan je od najistaknutijih teoretičara o marksističkoj ekonomskoj teoriji. Napisao je ili priredio nekoliko knjiga, uključujući „The Falling Rate of Profit in the Postwar United States Economy” (London: Palgrave Macmillan, 1991), „Marx’s Capital and Hegel’s Logic: A Reexamination” (New Jersey, NJ: Humanities Press, 1993), „Heterodox Economic Theories: True or False?” (Aldershot: Edward Elgar Publishing, 1995), „New Investigations of Marx’s Method” (New Jersey, NJ: Humanities Press, 1997) i „Marx’s Theory of Money: Modern Appraisals” (Basingstoke: Palgrave Macmillan, 2005). Takođe je objavio na desetine članaka u mnogim naučnim časopisima (Cambridge Journal of Economics, Capital & Class, Review of Radical Political Economics, International Journal of Political Economy itd.), posebno o Marksovom logičkom metodu i transformacionom problemu. Njegova najnovija knjiga „Money and Totality: A Macro-Monetary Interpretation of Marx’s Logic in Capital and the End of the ‘Transformation Problem’” (Leiden: Brill) objavljena je 2016. godine.
View Posts →
2 posts
GASPAR MIKLOS TAMAS (1948) je angažirani mađarski filozof. Nakon pada Berlinskog zida bio je član parlamenta ispred anti-komunističke Liberalne partije od 1989. do 1994. Kasnije će postati vrlo kritičan prema neuspjesima liberalne demokracije i usvojiće radikalno marksističku poziciju. Kao gostujući profesor predavao je na više većih evropskih i američkih univerziteta. Njegovi radovi prevođeni su na 14 jezika.
View Posts →
2 posts
je doktor istorije na European University Institute, Firenca.
View Posts →
1 posts
GIULIANO BATTISTON je nezavisni istraživač i novinar, član Asocijacije nezavisnih novinara Lettera22. Za izdavačku kuću dell'Asino Edizioni, objavio je knjigu intervjua sa sociologom Zygmuntom Baumanom: "Modernost i mondijalizacija" (2009) i "Za drugačiju mondijalizaciju" (2010).
View Posts →
1 posts
GLENN GREENWALD je jedan od osnivača The Intercept, novinar, advokat i autor jedne od četri najprodavanijih knjiga New York Times-a o politici i pravu. .
View Posts →
1 posts
GORAN JANEV je antropolog, vanredni profesor i aktivista levičarskog pokreta Solidarnost.
View Posts →
54 posts
je doktorirao na Pravnom fakultetu u Beogradu odbranivši rad na temu „Federalizam u ustavnom sistemu Bosne i Hercegovine“. Glavni je urednik Novog Plamena.
View Posts →
1 posts
sociolog i odgovorni urednik Novog Plamena.
View Posts →
9 posts
politički novinar i teoretičar marksizma. Osnivač i glavni i odgovorni urednik internacionalnog marksističkog web sajta ilgridodelpopolo.com Piše uglavnom analize i kolumne marksističke tematike, te objavljuje intervjue sa značajnim čimbenicima na levom spektru društvene akcije i političke odgovornosti. Specijalnost mu je razdoblje "olovnih godina" u Italiji i ondašnji društveno-politički angažman talijanske levice, kao i revolucionarno razdoblje Južne Amerike. Par političkih analiza i intervjua je objavljeno od strane renomiranih svetskih časopisa i sajtova poput Monthly Review i Marx21.it
View Posts →
2 posts
GREG REPOVŽ je glavni urednik tjednika Mladina, također poznat kao bivši dugogodišnji predsjednik Udruge novinara Slovenije.
View Posts →
2 posts
GRUPNI AUTOR je grupa bivših članica i članova Levice Srbije.
View Posts →
1 posts
GUIDO MOLTEDO je bivši novinar italijanskog časopisa il Manifesto zadužen za Evropska pitanja.
View Posts →
1 posts
HA JU ČANG je profesor na Fakultetu za ekonomiju i politiku na Univerzitetu u Kembridžu (Velika Britanija); autor je dela poput Kicking Away the Ladder. Development Strategy in Historical Perspective, Anthem Press, London, 2002 (Nagrada Gunar Mirdal 2003).
View Posts →
1 posts
HEDA FESTINI je filozofkinja. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je 1951. godine diplomirala južnoslavensku književnost, filozofiju i psihologiju, a 1965. godine na istom fakultetu je doktorirala tezom Antropološka problematika pozitivnog egzistencijalizma Nicole Abbagnana. Predavala je u srednjim školama u Puli i Zadru te na Pedagoškoj akademiji i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zadru gdje je kao redovni profesor radila do umirovljenja 1992. godine. U svojim radovima bavi se logikom, filozofijom znanosti, teorijskom filozofijom, egzistencijalizmom i proučavanjem hrvatskih filozofa (Frane Petrić, Juraj Politeo, Antun Petrić). Posebnu pažnju posvetila je proučavanju filozofije Ludwiga Wittgensteina.
View Posts →
1 posts
HILARY WAINWRIGHT je istraživačica na Transnational Institute u Amsterdamu, urednica Red Peppera i istaknuta politička analitičarka.
View Posts →
5 posts
je diplomirani ekonomist. Bivši antikapitalistički član SDP-a. Član Radničke fronte od samog osnivanja 2014 godine. Autor brojnih tekstova na različitim političkim portalima.
View Posts →
1 posts
Ijan Angus je kanadski ekosocijalistički aktivista, autor knjige „Facing the Anthropocene: Fossil Capitalism and the Crisis of the Earth System” (New York: Monthly Review Press, 2016), urednik online ekosocijalističkog časopisa „Climate & Capitalism” i koautor Belemske ekosocijalističke deklaracije (Belém Ecosocialist Declaration).
View Posts →
4 posts
Studirao novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu, gde je i napravio svoje prve profesionalne korake u studentskom magazinu Žurnalist. Kasnije je radio ili volontirao u raznim lokalnim medijima (Narodne novine; Superradio; Gradjanin.rs; MediacentarNiš).
View Posts →
1 posts
je zavidovićanka nastanjena u Sarajevu. Politolog, vječiti borac za pravdu i još veći ljevičar.
View Posts →
1 posts
je apsolventkinja sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bila je članica uredništva srpskog izdanja časopisa Le monde diplomatique. Polja interesovanja su joj sociologija ideologije i sociologija detinjstva.
View Posts →
1 posts
IVAJLO ATANASOV je bugarski novinar.
View Posts →
1 posts
(1977-2018), je bio filozof i levičarski aktivista, prijatelj Novog plamena.
View Posts →
11 posts
je doktor sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu i političkih nauka na Université Paris VIII. Direktor je redakcije Novog Plamena.
View Posts →
1 posts
JACOB HAMBURGER je diplomirani student filozofije na Ecole Normale Supérieure u Parizu. Prevodio je bojne autore sa francuskog na engleski, uključujući Mišela Fukoa i Marsela Gošea, a njegovi tekstovi o francuskoj i američkoj politici objavljivani su u Charlie Hebdo-u, The Los Angeles Review of Books-u, and The Point-u.
View Posts →
1 posts
JACQUES SIMON je student političkih nauka na Univerzitetu u Otavi. Njegova interesovanja obuhvataju političku ekonomiju, komparativne politike i studije radikalnih politika.
View Posts →
1 posts
JAMES K. GALBRAITH je američki heterodoksni ekonomista, počasni doktor nauka na Univeryitetu Pierre-Mendès-France - Grenoble. Blizak je levom krilu američke Demokratske stranke. Sa Vaufakisom i Hollandom, napisao je „Modeste proposition pour résoudre la crise de la zone euro“ (2014). Piše za The Nation, The American Prospect, Mother Jones et The Progressive.
View Posts →
1 posts
James Robertson je profesor istorije na University of California Irvine i saradnik Jacobin Magazine.
View Posts →
1 posts
Filozof, predaje društvene teorije, filozofiju i moderne jezike (francuski i nemački) na Union Theological Seminary u Njujorku i na Otvorenom univerzitetu u Berlinu.
View Posts →
4 posts
JANIS VARUFAKIS je grčki ekonomista, naučnik i političar, koji je bio na čelu Ministarstva finansije prve Ciprasove Vlade. Radio je kao profesor univerziteta na univerzitetima u Sidneju, Atinu, kao i u Teksasu. Najpoznatija knjiga mu je Globalni minotaur (2015). Trenutno je na čelu intelektualnog pokreta DIEM25.
View Posts →
4 posts
je magistar međunarodnih i odnosa i diplomatije, te doktorant na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu na kojem radi kao asistent na odsjeku politologije. Bavi se izučavanjem političkih teorija, teorija međunarodnih odnosa i geopolitike. Autor je više naučnih radova iz pomenutih oblasti, te kolumni na nekoliko portala. Odgovorni je urednik Novog Plamena.
View Posts →
1 posts
JASNA KOTESKA (rođena 1970 u Skopju, Makedonija), radi kao asistentkinja na Univerzitetu Sveti Kiril i Metodije, i kao predavačica u Centru za ćenske studije u Skoplju.
View Posts →
20 posts
je završila Filozofski fakultet u Zagrebu (romanistika i klasična filologija), te se usavršavala na Univerzitetu u Firenci. Radila je kao profesor na XVI gimnaziji u Zagrebu i kao lektorka na Univerzitetu u Trstu. Prevodila je knjige iz područja političke teorije (Prudon) i umetnosti. Objavljivala je u časopisima: Naše teme, Žena, Dometi, Delo, Kulturni radnik, Pitanja i Oko, baveći se društvenenom teorijom, posebno Gramšijem i feminističkom kritikom. Nakon raspada zemlje radila je kao nezavisna novinarka za Novi forum, Nokat, Hrvatsku ljevicu (među čijim je osnivačima), Novosti, te za italijanske listove il Manifesto, Liberazione i Avvenimenti. Devedesetih godina zbog članaka u kojima je oštro kritikovala režim u Hrvatskoj osuđena je na tri meseca zatvora. Živela je u Bologni i Rimu 1991/93, od kada je, sve do 2000, bila stalni saradnik časopisa Balcanica (Rim). Počasna je urednica Novog Plamena.
View Posts →
1 posts
JASON STAHL je povjesničar i predavač na Odsjeku za politički razvoj na Sveučilištu u Minnesoti. Autor je knjige Desni pokreti: konzervativni politički think tank u američkoj političkoj kulturi od 1945.
View Posts →
1 posts
JEAN GADREY je francuski ekonomista, specijalista za indikatore bogatstva.
View Posts →
5 posts
je master sociološkinja, doktorantkinja na Filozofskom fakultetu u Beogradu i istraživačica - pripravnica na Institutu društvenih nauka. Bila je članica organizacionog i programskog odbora konferencije ,,Feminizam i levica - nekad i sad” Instituta za sociološka istraživanja. Bila je kourednica temata časopisa Antropologija posvećenom temi odnosa između feminizma i levice. Od 2021. je psiho-socijalna konsultantkinja za žene sa iskustvom nasilja. U centru istraživačkog interesovanja su joj nasilje nad ženama, radna i reproduktivna prava žena, a piše doktorsku disertaciju o seksualnom nasilju. Članica je redakcije Novog Plamena.
View Posts →
1 posts
JOHN PILGER je novinar, scenarista i reditelj iz Sidneja. Bio je ratni dopisnik iz Vijetnama, Kambodže, Indije i Bangladeša. Njegov film, ''Godina zero'' je privukao veliku pažnju međunarodne zajednice o zločinima Crvenih kmeri u Kambodži. Ovaj antiratni aktivista je dobio nekoliko prestižnih nagrada organizacija za zaštitu ljudskih prava, a dva puta je dobio i nagradu ‚‚Novinar godine‚‚ u Velikoj Britaniji.
View Posts →
1 posts
JON CRUDDAS je britanski političar, istaknuta ličnost Laburističke partije. Bio je formalni predvodnik policy reviewa stranke pod vodstvom Eda Milibanda.
View Posts →
1 posts
JOSEPH E. STIGLITZ je profesor na Columbia University i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2001.
View Posts →
1 posts
JOSH MOUNG je doktorirao sociologiju i istoriju na Mičigenskom univerzitetu. Trenutno pohađa postdoktorske studije iz političke ekonomije na Majami Univerzitetu u Ohaju.
View Posts →
1 posts
je profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
View Posts →
4 posts
je doktorand na Modernoj i suvremenoj hrvatskoj povijesti u europskom i svjetskom kontekstu. Područja interesa: historija ideja, socijalna i politička historija, hrvatsko-srpski odnosi, povijest Jugoslavije i Balkana.
View Posts →
1 posts
je kantautorka i pijanistkinja iz Beograda, a trenutno živi i radi u Nešvilu (SAD). Diplomirala je na bostonskom Berkliju i objavila nekoliko albuma; takođe je pisala muziku za nekoliko filmova. Redovno nastupa i u SAD i kod nas.
View Posts →
3 posts
je članica Radničke fronte. Bila je vijećnica u Gradskom vijeću Zagreba. Književna i kulturna teoretičarka i komparatistkinja. Predaje na Filozofskom fakultetu u Rijeci.
View Posts →
1 posts
KEEANGA-YAMAHTTA TAYLOR je docent na sveučilištu Princeton University Center za Afro-Američke studije i autorica je From #BlackLivesMatter to Black Liberation.
View Posts →
1 posts
KEYU JIN je profesorica ekonomije na Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti: Članica Svjetskog ekonomskog foruma kao i Richemont Group Advisory Board (Savjetodavnog odbora Richemontove grupacije).
View Posts →
2 posts
je filmski reditelj.
View Posts →
1 posts
Filmski reditelj i Programer-predavač; Učesnici levičarskih i komunističkih pokreta i inicijativa
View Posts →
2 posts
je profesor ekonomije na School of Oriental and African Studies, University of London. U januaru 2015. je izabran u grčki parlament kao član Sirize, da bi ovu partiju napustio u julu, nakon Ciprasovog skretanja u desno. Učestvovao je u formiranju Narodnog jedinstva. Poznat je po veoma kritičkim tekstovima prema liberalnom finansijskom sistemu i EU, a tokom godina je uspeo da artikuliše možda najrazvijeniju kritiku evro zone u Evropi. Kolumnista je britanskog Gardijana.
View Posts →
2 posts
LEO PANITCH je kanadski marksistički teoretičar i profesor političke ekonomije, urednik je godišnjaka “Socialist Register”. Autor je brojnih knjiga i članaka s područja političkih znanosti.
View Posts →
1 posts
LILLY MARCOU je francuska istoričarka rumunskog porekla, specijalistkinja za komunizam.
View Posts →
1 posts
LIONEL FULTON je specijalist za radničku participaciju. Radi kao istraživač na Labour Research Department u Londonu.
View Posts →
1 posts
LISA TORIO je pisac i nezavisna novinarka s prebivalištem u Tokiju.
View Posts →
1 posts
je doktorirala istoriju na University of Exeter, gde je trenutno istraživačica na projektu: "1989. nakon 1989: neuspeh državnog socijalizma u globalnoj perspektivi". Njena prva monografija The Last Yugoslav Generation: the Rethinking of Youth Politics and Cultures in Late Socialism (Manchester University Press) objavljena je 2017.
View Posts →
1 posts
LOIK RAMIREZ je novinar. Autor je knjige „Ubijena ruža“, Gabrijel Peri, Pariz, 2015.
View Posts →
1 posts
LOREN BALHORN je politički aktivista iz Berlina, i član Međunarodne socijalističke organizacije.
View Posts →
1 posts
trenutno radi kao freelance analitičar i projektni menadžer. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu piše doktorat o teoriji samoupravaljanja u djelu Rudija Supeka. Analize i reportaže objavljivao je za niz jugoslavenskih štampanih i digitalnih medija.
View Posts →
2 posts
LUKA PEJIĆ diplomirao je povijest i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Trenutno pohađa poslijediplomski doktorski studij moderne i suvremene hrvatske povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Autor je monografije Historija klasičnog anarhizma u Hrvatskoj - fragmenti subverzije. Zaposlen je kao asistent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku. Uže područje istraživanju mu je historija marginalnih društvenih skupina, kriminaliteta i radničkog pokreta na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Suradnik je nekoliko portala (H-Alter, Historiografija, itd.), a do sada je objavio više znanstvenih i stručnih radova.
View Posts →
1 posts
LUKE SAVAGE je pisac i bloger koji obrađuje teme vezane uz politiku, rad, filozofiju te političku kulturu. Živi u Torontu.
View Posts →
2 posts
je prevodilac i bibliotekar iz Čačka.
View Posts →
1 posts
je članica kolektiva Društvenog centra Oktobar, doktorantkinja i saradnica u nastavi na odeljenju za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.
View Posts →
1 posts
MANUS MC GROGAN na University of Portsmouth predaje francuske studije i istoriju. U doktorskoj disertacije se bavi francuskom štampom nakon 1968. godine. Trenutno živi u Brightonu.
View Posts →
1 posts
je istoričar i urednik "Margarete Schütte-Lihotzky. Architektur. Politik. Geschlecht. Neue Perspektiven auf Leben und Werk."
View Posts →
1 posts
MARIN JURJEVIĆ je diplomirani politolog. Magistrirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilista u Zagrebu iz područja sociologije politike. Doktorand je iz područja politologije (Latinska Amerika). Ima i jednogodišnju specijalizaciju na Colegio de Mexico u Ciudad de Mexico – Meksiko. Objavio je dvadesetak znanstvenih i stručnih radova. Nastavnik je na Fakultetu Elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje" Sveučilišta u Splitu, Sceucilista u Splitu (kolegiji Sociologija i Znanost i tehnologija). Bio je zastupnik Socijaldemokratske Partije Hrvatske ( SDP ) u Hrvatskom Saboru u 5 mandata (1995-2015). Predsjednik SDP Split od 1990-2013.
View Posts →
2 posts
je filozof iz Beograda. Trenutno završava doktorat na Оdeljenju za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Bio je predsednik Udruženja studenata filozofije Jugoslavije i jedan od pokretača skupa „Filozofski susreti”. Objavio je više naučnih radova u kojima razmatra ideje Sokrata, Marksa, Markuzea, Altisera, Šelera, Gelena, Žižeka, Badjua, Mihaila Markovića i drugih mislilaca. Bavi se i publicistikom, i do sada je objavio veliki broj tekstova vezanih za idejne, društvene i političke teme u dnevnim i nedeljnim novinama.
View Posts →
3 posts
doktorirao na Univerzitetu u Novom Sadu sa tezom pod naslovom Pojam vremena u Bergsonovoj i Huserlovoj filozofiji. Jedan deo doktorskih istraživanja realizovao je na École des hautes études en sciences sociales (EHESS) u Parizu. Naučni saradnik je Instituta za filozofiju i društvenu teoriju (Univerzitet u Beogradu). Boravio je na postdoktorskim istraživanjima na univerzitetu Ludwig-Maximilians u Minhenu. Autor, odnosno urednik je osam knjiga. Član je Filozofskog kolegijuma (Filozófiai Kollégium) u Budimpešti. Njegovi radovi su objavljeni na engleskom, francuskom, nemačkom, srpskom/hrvatskom, slovenačkom i mađarskom jeziku.
View Posts →
1 posts
je diplomirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 2012. godine. Odbranio je master tezu na odeljenju Teorije umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu 2014. godine. Njegova interesovanja kreću se od teorije umetnosti, teorije ideologije, kritike političke ekonomije do političke misli i filma.
View Posts →
1 posts
živi i radi u Beogradu. Oblasti interesovanja: politička teorija, uticaj elektronskih medija na razvoj političkog života, automatizacija radnih mesta, molekularna biologija.
View Posts →
10 posts
je redovni profesor lingvistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i dugogodišnji politički aktivist. Autor je knjige Ogledi o kapitalizmu i demokraciji (2015).
View Posts →
1 posts
MATEJ KLARIČ se nekoliko godina bavi novinarstvom. Njegovi tekstovi se na drugačiji način bave temama u odnosu na dominantne medije u doba neoliberalizma. U studentskim danima surađuje s časopisima Tribuna i Katedra. Također je predsjedavao raznim studentskim udruženjima i organizacijama (Polituss, KOMISP, Senat). Tijekom studija, prije početka postojeće krize kapitalizma, u vrijeme kada se vjeruje u razdoblje kraja povijesti i beskonačnog rasta, bavio se pitanjima razvoja i granice kapitalizma. Uz temu Kapitalizam: podrijetlo, razvoj i rezultati završio je političku znanost. Dobio je priznanje fakulteta za diplomski rad. Na doktorskoj razini trenutno studira slovensku tranziciju, u kombinaciji s ciklusima akumulacije svjetskog sustava.
View Posts →
2 posts
MATT KARP je asistent istorije na Princton University. Jedan je od urednika Jacobin magazina.
View Posts →
1 posts
MATTHEW SMITH je novinat YouGov-a iz Velike Britanije. Pre nego što je postao deo YouGov tima radio je kao menadžer digitalne komunikacije u think tanku Policy Exchange od 2009 do 2016. Možete mu pisati na matthew.smith@yougov.com.
View Posts →
1 posts
je urednik portala siliconafrica.com. Piše za The Guardian.
View Posts →
1 posts
je novinarka socijalističkog časopisa Jacobin Magazine, koji uživa veliku popularnost u SAD i širom svijeta.
View Posts →
1 posts
MICK MCATEER je osnivač i direktor centra za financijsko uključivanje. Glavni je savjetnik najveće organizacije potrošača u Europi “Koji?“: Član je brojnih odbora i vijeća na području pružanja financijskih usluga i socijalnog investiranja.
View Posts →
1 posts
MIDHAT RIĐANOVIĆ je profesor emeritus engleskog jezika i lingvistike Univerziteta u Sarajevu. Magistrirao je i doktorirao iz opšte lingvistike na Mičigenskom univerzitetu u SAD 1969. godine. Predavao je na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Sarajevu nepune četiri decenije. Školske 1984-85. godine bio je gostujući Fulbrajtov profesor našeg jezika i lingvistike na Ohajo univerzitetu u SAD. Pozivan je da drži predavanja na univerzitetima bivše Jugoslavije, u Zagrebačkom lingvističkom krugu, na Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, te na Oksfordskom univerzitetu. Učestvovao je, sa zapaženim referatima, na 19 domaćih i međunarodnih lingvističkih skupova.
View Posts →
1 posts
MIKE BEGGS je jedan od urednika Jacobin magazina i predavač političk ekonomije na University of Sydney.
View Posts →
1 posts
MIKE KRAUSS je predsjedavajući Projekta Pennsylvania, nestranačka javna politička savjetodavna organzacija. Njegova sporedna aktivnost su povremena javljanja u časopisu Wall Street Journali redovnokao gostujući kolumnist u novinama Bucks County Courier Times.
View Posts →
2 posts
Milan Radanović (Nova Gradiška, 1976). Istoričar Drugog svetskog rata. Dosad objavio tri knjige: Oslobođenje. Beograd, oktobar 1944. (Beograd, 2014); Kazna i zločin. Snage kolaboracije u Srbiji: odgovornost za ratne zločine (1941-1944) i vojni gubici (1944-1945) (Beograd, 2015); Slavonijo, triput si gorila: Kotar Podravska Slatina u Drugom svetskom ratu 1941-1945. (Zagreb, 2019). Priredio: Pokatoličavanje Srba u NDH (Zagreb, 2020). Priredio zbornik radova: Pokatoličavanje Srba u NDH.
View Posts →
1 posts
je student doktorskih studija sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu na kom je 2018. godine masterirao sa radom na netu „Ideologija i konstrukcija prošlosti na televizijskim serijama u Srbiji danas“. Trenutno je zaposlen kao profesor sociologije u srednjoj školi. Oblasti interesovanja su mu teorije ideologije, studije kulture, popularna kultura, studije filma i analiza diskursa.
View Posts →
1 posts
je istoričarka. Bavi se istorijom Vizantije i savremenom interpretacijom srednjovekovne istorije u nacionalnom ključu. Naučna saradnica na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
View Posts →
1 posts
je novinar, publicista i društveni aktivista. Radi kao prevodilac, lektor i web developer. Predsednik je organizacije „Pokret za slobodu” i kolumnista „Politike”. Poslednja knjiga koju je objavio zove se „Korporativni imperijalizam: Zone eksploatacije u Srbiji”, Pokret za slobodu, Beograd, 2015. Autor je dokumentarnog filma: Just a Witness (2016).
View Posts →
1 posts
je doktorandkinja na Odeljenju za pedagogiju Filozofskog fakulteta. Uža oblast njenog interesovanja je istorija školstva i obrazovanja sa fokusom na istorijsko proučavanje udžbenika. Do sada je objavila rad na temu prikazivanja ženskih likova u udžbenicima za srpski jezik krajem XIX veka u Kraljevini Srbiji u okviru Zbornika Feminističkog foruma Filozofskog fakulteta. Izložen tekst deo je master rada “Koncept jugoslovenstva u osnovnoškolskim udžbenicima za nastavu istorije (1918-1941): pedagoška perspektiva”.
View Posts →
35 posts
je završio Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja na Univerzitetu u Novom Sadu. Trenutno nezaposlen. Pokušava da bude esejista i komunista. Član je redakcije Novog Plamena.
View Posts →
1 posts
Istoričar-amater, istraživao Drugi svetski rat u Jugoslaviji, teme Evakuacija savezničkih avijatičara, Savezničko bombardovanje Jugoslavije, Kriptografija, o čemu je dosad objavio nekoliko stručnih radova.
View Posts →
1 posts
je završio osnovne studije na smeru Međunarodni odnosi na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Za Peščanik je počeo da radi 2007. godine kao novinar, a kasnije kao zamenik urednika Peščanikovog online magazina, redovni autor/sagovornik i asistent produkcije. U međuvremenu je završio master studije Kulturna politika i menadžment u kulturi, umetnosti i medijima na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i Université Lyon 2, Francuska. Krajem 2013. godine odlazi u Njujork na master program Studije medija na The New School for Public Engagement, The New School University. Tokom studiranja u Njujorku radio je kao asistent-predavač na predmetima History, Memory and Media, Death and Media, Documentary: Its Art and History, i drugim. Nakon završenih studija, na The New School dobija Teaching fellow poziciju i predaje na predmetu Understanding Media Studies studentima prve godine master studija.
View Posts →
1 posts
je rođena u partizanima, pri glavnom štabu NOV-POJ za Hrvatsku (Glina 1945. godine). Gimnaziju, Filozofski fakultet i magistraturu završila u Beogradu, doktorirala u Nizozemskoj. Godinama predavala sociologiju na Academie De Horst u Nizozemskoj i bila vanjski suradnik Međunarodnog instituta za socijalnu historiju (IISG) u Amsterdamu. Područja interesovanja su politička sociologija, novija socijalna povijest balkanskog prostora, povijest ideologije. Živi, čita i piše u Zagrebu.
View Posts →
1 posts
MIROSLAV KRLEŽA (Zagreb, 7. srpnja 1893. – Zagreb, 29. prosinca 1981.), bio je hrvatski književnik i enciklopedist, po mnogima najveći hrvatski pisac 20. stoljeća. Jedan je od pokretača časopisa PLAMEN.
View Posts →
12 posts
je politikolog i aktivista iz Zrenjanina. Socijalnim aktivizmom bavi se od početka osadesetih godina prošlog veka, pripadao je disidentskim grupama koje su sa levih pozicija kritokovale režim Saveza komunista. U vreme vladavine Slobodana Miloševića bavio se naročito zaštitom manjina. Zaposlen u Kulturnom centru zrenjanina kao urednik tribinskog programa. Jedan je od osnivača Zrenjaninskog socijalnog foruma koji nastaoji da afirmiše koncept demokratskog socijalizma.
View Posts →
1 posts
MIŠEL FUŠE je geograf, bivši ambasador i predsedavajući odeljenja za primenjenu geopolitiku pri Akademiji za globalne studije u okviru Fondation Maison des Sciences de l’Homme’s. Poslednje objavljeno delo: Le retour des frontiers (CNRS Editions, jun 2016).
View Posts →
1 posts
je student sociologije i omladinski aktivista, član omladinsko studentske akcije Novi Sad.
View Posts →
1 posts
MONA CHOLLET je francusko-švajcarska esejistkinja i novinarka. Trenutno radi kao novinarka u Le Monde diplomatique. Takođe je kourednica kritičkog portala « Périphéries ». Njena interesovanja su posebno vezana za pitanja ćenskih prava i feminizma. Poslednja knjiga: "Chez soi, une odyssée de l'espace domestique", Zones éditions (2015).
View Posts →
1 posts
je profesorka socijalne antropologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
View Posts →
11 posts
je kulturni radnik i producent, istraživač i aktivista, živi i radi u Beogradu, Srbija. Studirao i radio na Institutu za regionalnu geologiju i paleontologiju u Beogradu, pohađao Školu za istoriju i teoriju slike CSUb i Kvir studije. Član inicijative NE REHABILITACIJI i organizacije ReEX, koje su posvećene borbi protiv istorijskog negacionizma i revizionizma.
View Posts →
39 posts
je sociolog. Diplomirao je i masterirao na Odeljenju za sociologiju, Filozofskog fakulteta u Beogradu. Oblasti interesovanja su mu sociologija politike, sociološka analiza nacionalizama, etničkih grupa, identitetskih odrednica koje oblikuju različite nacionalizme, kao i društveni odnosi država na postjugoslovenskom prostoru. Član je redakcije Novog Plamena. Objavljuje članke i za Politicke preglede.
View Posts →
1 posts
je pisac. Pored 11 beletrističkih knjiga, objavio je zbirku komentara pod naslovom „Teme za široku potrošnju“.
View Posts →
1 posts
je apsolvent sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Polja interesovanja su mu političke ideologije i međuetnički odnosi na ex-yu području
View Posts →
1 posts
NICK RIEMER je politički aktivist i profesor na Sveučilištu u Sydneyju. Surađuje s lingvističkom odjelom Svečlišta Paris Dideron.
View Posts →
2 posts
NICOLE ASCHOFF je urednica u Jacobin magazine i predavačica sociologije na Boston University. Autorka je knjige: "The New Prophets of Capital."
View Posts →
1 posts
Doktorand na doktorskom studiju politologije Fakulteta političkih znanosti i asistent u Odjelu za međunarodne gospodarske i političke odnose Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO). Magistrirao je politologiju 2018. godine na Fakultetu političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu (FPZG) na području političke teorije braneći diplomski rad Plenumska demokracija: lažna prijetnja predstavničkoj demokraciji. Bavi se proučavanjem političke teorije, međunarodnih odnosa, statusa izbjeglica te hrvatske unutarnje i vanjske politike.
View Posts →
1 posts
je kemičar, zaposlen na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, gdje se bavi razvojem materijala za konverziju i skladištenje energije. Osim toga, dugogodišnji je aktivist i član vijeća Zelene akcije. Za svoju knjigu „Preživljavati usprkos“ dobio je priznanje Centra za mir u Osijeku u kategoriji „Knjiga godine“.
View Posts →
5 posts
je aktivista feminističke organizacije Alternativni centar za devojke iz Kruševca. Piše redovno za domaće i regionalne progresivne portale. Vodi i uređuje blog nikolacupas.com.
View Posts →
1 posts
NIVEDITA MAJMUDAR je vandredni professor engleskog na Džon Džej koledžu i u sekretarijatu PSC CUNY fakulteta i sindikata osoblja.
View Posts →
7 posts
NOAM CHOMSKY je američki filozof i lingvista. Profersor emeritus na Massachusetts Institute of Technology, gde predaje čitav svoj profesionalni život, Chomsky je osnivač generativne lingvistike. Ipak, široj publici je poznat preko svog intelektualnog angažmana na levici.
View Posts →
2 posts
NUNO TELES je gostujući profesor na Federal University of Bahia, Brazil.
View Posts →
2 posts
Iz knjige: “Ricostruire il partito comunista”
View Posts →
1 posts
OLIVIER PENROSE je profesore matematike na Heriot-Watt University od 1986 svoje penzije 1994. Pre toga, bio je 17 godina na Open University. Još uvek je aktivan u istraćivanu kao Proifesor emeritus. Njegova primarna interesovanja su u oblasti statističke matematike.
View Posts →
1 posts
predaje povijest na Sveučilištu u Tubingenu. Njegovi glavni znanstveni interesi uključuju socijalnu i ekonomsku povijest kasne antike i ranog srednjeg vijeka, komparativnu agrarnu Povijest, sudbinu seljaštva u različitim vrstama društava i povijesni materijalizam.
View Posts →
1 posts
je završio ekonomiju i kompjuterske nauke. Napisao je knjige i brojne članke iz marksističke političke ekonomije, ekonofizike i teorije algoritama programskih jezika. Radio je kao istraživač i profesor na više univerziteta: Edinburgh, Heriot Watt, Glasgow i Strathclyde.
View Posts →
1 posts
PAUL CRAIG ROBERTS bio je pomoćnik ministra financija za ekonomsku politiku i pomoćni urednik časopisa Wall Street Journal. Radi i kao kolumnist za časopise Business Week, Scripps Howard News Service i Creators Syndicate. Imao je brojne nastupe na sveučilištima. Njegove internet kolumne privlače pozornost širom svijeta. Naslovi Robertsovih najnovijih knjiga su "Neuspjeh laissez faire kapitalizma i ekonomski raspad Zapada", "Kako se Amerika izgubila", i "Neokonzervativna prijetnja svjetskom poretku".
View Posts →
1 posts
PAUL STREET je nezavisni radikalno-demokratski istraživač, istoričar, novinar iz Ajove, SAD. Do sada je objavio sedam knjiga, od kojih je najnovija: They Rule: The 1% v. Democracy (Paradigm, 2014). Njegovi eseiji, tekstovi, prikazi, intervjui i komentari objavljivani su u velikom broju novina, magazina i portala, poput CounterPunch, Truthout, the Chicago Tribune, Capital City Times, In These Times, Chicago History, Critical Sociology, Journal of American Ethnic History, Social History, Review of Educational, Pedagogy, and Cultural Studies, Dissent, Black Agenda Report, Economic & Political Weekly (India), Tinanbantu (South Africa), New Left Project (United Kingdom), Press TV (Iran), The Times of India (India), Morning Star (England), Al-Alkhbar (The News in Beirut, Lebanon), Dissident Voice, Black Commentator, Monthly Review, History News Network, Tom’sDispatch, AlterNet., the Capital City Times (Madison, WI), and the Iowa City Press Citizen, and (above all) ZNet and Z Magazine.
View Posts →
1 posts
PAULINE PERRENOT je novinarka. Piše za Acrimed. VLADIMIR SLONSKA-MALVAUD je nezavisni novinar i fotograf iz Tuluza.
View Posts →
1 posts
Pavle Ilić je član Koordinacionog odbora Marks21.
View Posts →
1 posts
Pavluško Imširović je bivši šezdestosmaš, prevodilac iz Beograda i aktivista Radničkog političkog saveza Srbije. Kao komunistički opozicionar više puta je hapšen u periodu 1971-1991.g. zbog opozicione političke aktivnosti. Jedan je od organizatora antiratnog pokreta u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji 1991.g, a iste godine je i suosnivač Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“.
View Posts →
2 posts
PEPE ESCOBAR je nezavisni brazilski novinar koji je živeo u Lonodnu, Parizu, Bangkoku, Vašingtonu, Milanu, Los Anđelesu i Hong Kongu. Piše redovno za RT (Russia Today), Sputnik, TomDispatch, Strategic Culture Foundation, Counterpunch, Information Clearing House- Sarađivao je i sa Al Jazeerau i The Real News.
View Posts →
1 posts
je diplomirani sociolog. Oblasti interesovanja su mu kultura sećanja, istorija institucionalnog razvoja religija, sa posebnim akcentom na odnos svetovnih vlasti i organizovanih religija. Živi i radi u Beogradu.
View Posts →
1 posts
PETAR PAVLOVIĆ je aktivista Radničke borbe iz Hrvatske.
View Posts →
1 posts
je irski istraživač te suradnik na projektu Democracy Collaborative's Next System.
View Posts →
3 posts
PHILIPPE MARLIERE je profesor političkih nauka na University College London (Ujedinjeno Kraljevstvo). Njegova se djela suštinski odnose na socijaldemokraciju i na radikalnu ljevicu u Evropi. Upravo priprema knjigu posvećenu odnosima neokonzervativne misli i republikanske ideologije u Francuskoj. Autor je većeg broja članaka za Contretemps.
View Posts →
2 posts
je varaždinski književnik, slobodni novinar i politički aktivist. Diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, studirao je šastre i prakticirao jogu u Indiji. Autor je osam proznih djela i desetine članaka, intervjua i eseja iz područja filozofije, religije i umjetnosti.
View Posts →
3 posts
bio je niz godina predstojnik katedre za teorijsku filozofiju i ujedno Katedre za marksističku filozofiju, dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu i rektor Zagrebačkog sveučilišta. Od 1965. do 1974. godine bio je aktivni sudionik Korčulanske škole kao i časopisa Praxis.
View Posts →
2 posts
Diplomirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Doktorirao 2014. godine na Interdisciplinarnim studijama teorije umetnosti i medija Univerziteta umetnosti u Beogradu, gde je odbranio doktorsku disertaciju “Kritičko-materijalističke teorije reprezentacije u savremenoj umetnosti i kulturi”.
View Posts →
1 posts
RAJEEV RAVISANKAR je pomoćnik urednika na Jacobinu, urednik i pisac iz Savannah u Gruziji.
View Posts →
1 posts
RALPH NADER je zastupnik potrošača, pravnik i autor knjige ''Samo nas super-bogati mogu spasiti''.
View Posts →
1 posts
RAMSIN CANON živi u Čikagu i radi kao advokat u oblasti radnog prava.
View Posts →
1 posts
RAMZY BAROUD već više od 20 godina piše o Bliskom Istoku. On je međunarodni kolumnist, medijski konzultant, autor nekoliko knjiga i osnivač website-a PalestineChronicle.com. Naslov najnovije knjige je ''Moj otac bio je borac za slobodu: Neispričana priča o Gazi'' (Pluto Press, London).
View Posts →
1 posts
je antikvar i izdavač, član Programskog saveta Centra za liberterske studije iz Beograda.
View Posts →
1 posts
RAZMIG KEUČEAN je autor dela Leva hemisfera – Kartografija nove kritičke misli, (Hémisphère gauche. Une cartographie des nouvelles pensées critiques, Zones, Paris, 2010.)
View Posts →
1 posts
REJČEL KNEBEL je novinarka iz Berlina. PJER RAMBER je novinar Le Monde diplomatique.
View Posts →
1 posts
Remy Herrera je ekonomist i istraživač u Centre national de la Recherche scientifique.
View Posts →
1 posts
RICHARD SEYMOUR je irski pisac marksisričkog usmerenja, aktivista i urednik bloga Lenin's Tomb. Autor je knjiga The Meaning of David Cameron (2010), Unhitched (2013), Against Austerity (2014) i Corbyn: The Strange Rebirth of Radical Politics (2016) . Bivši je član britanske Socijalističke radničke partije, koju je napustio u martu 2013. Trenutno radi doktorat na LES i piše za Gardijan i Jakobin magazin.
View Posts →
1 posts
je profesor ekonomije, osnivač organizacije Demokratija na poslu.
View Posts →
1 posts
ROB KALL se najprije bavio trening programima davanja informacija o fiziološkim procesima (biofeedback), bio je izumitelj raznih proizvoda, razvijao je softvere pa je čak imao i svoju glazbenu produkcijsku marku MuPsych, kompanije unutar koje je 1978. osnovao i do danas održavao tri stalne konferencije na poljima biofeedbacka i svijesti, optimalnog funkcioniranja i pozitivne psihologije, i tako je postao pionir u području pozitivne psihologije. I onda kada je otkrio procese da uzdigne ljudsku svijest koja čovjeku omogućava da preuzmu kontrolu nad svojim životom, osnovao je Opednews.com – i već godinama predstavlja portal liberalnih vijesti i progresivnih mišljenja.
View Posts →
1 posts
ROBERT ARCHER je profesor političke sociologije na LSE-u. Studije radničkog pokreta i radničkih politika su primarna sfera njegovog interesovanja.
View Posts →
1 posts
SALIM LAMRANI je francuski predavač i esejista. Asistent je na Univerzitetu La Réunion. Primarno se bave unutarpolitičkim pitanjima Kube i njenih odnosa sa SAD.
View Posts →
1 posts
SAMUEL STEIN je student doktorskih studija na City University of New York i urednik Progressive Planning Magazine.
View Posts →
1 posts
je naučna saradnica Instituta za noviju istoriju Srbije i jedna od osnivačica Centra za jugoslovenske studije. Bavi se duštvenom istorijom Srbije i Jugoslavije u periodu posle Drugog svetskog rata s posebnim akcentom na istoriju detinjstva i istoriju obrazovanja kao i istorijom Drugog svetskog rata s posebnim osvrtom na Holokaust i nemačko okupaciono područje u Srbiji. Autorka je monografija: Otećemo svetlost bučnom vodopadu. Reforma osnovnoškolskog sistema u Srbiji 1944-1959 (INIS, 2018); Za bezimene. Delatnost UNICEF-a u Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji 1947-1954 (INIS, 2008). Jedna je od pokretačica Inicijative za očuvanje Memorijalnog kompleksa Boško Buha na Jabuci.
View Posts →
1 posts
je istoričarka, ekspertkinja za Hladni rat, spoljnu politiku Jugoslavije i kinesku savremenu istoriju. Doktorirala je na temi odnosa između Kine i Jugoslavije u Hladnom ratu, na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bavi se istraživanjima iz diplomatske istorije, istorije socijalističke Jugoslavije, međunarodnih odnosa i savremene Kine.
View Posts →
1 posts
SARGON NISSAN je istraživač na području ekonomskih znanosti i financija, član je New Economics Foundation (NEF). Njegova istraživanja uključuju reforme financijskog sustava, razvojno financiranje, socijalne investicije i zajedničko financiranje.
View Posts →
1 posts
je filozof i prevodilac. Doktorirao je filozofiju u Torinu. Član je uredništva Časopisa Stvar i jedan od osnivača Kolektiva Gerusija.
View Posts →
3 posts
je direktor redakcije francuskog mesečnika Le Monde diplomatique.
View Posts →
1 posts
Aktivista Stop the War Coalition, aktivist People's Assembly i član Counterfire.
View Posts →
1 posts
je aktivistica, spisateljica i profesorica u tradiciji radikalnog, autonomističkog, marksističkog feminizma.
View Posts →
1 posts
SIMON WREN-LEWIS je britanski ekonomista. Predaje političku ekonomiju na Oxford University.
View Posts →
1 posts
SLAWOMIR SIERAKOWSKI je osnivač pokreta Krytyka Polityczma i direktor Instituta za napredne studije iz Varšave.
View Posts →
1 posts
je filozof iz Beograda. Polja interesovanja: filozofija nauke i marksistička filozofija.
View Posts →
2 posts
je autor knjige "Spomenica sokolskog pokreta u Pančevu", i koautor knjige na engleskom, zajedno sa Čieko Ičikava iz Japana, "ABO sistem of blood types and positions i soccer team".
View Posts →
1 posts
SLOBODAN SANTRAČ je matematičar i levičarski aktivista iz Beograda.
View Posts →
5 posts
je završila Filozofski fakultet. Piše kritike i nešto malo beletristike.
View Posts →
5 posts
je rođena u Velesu, Makedonija. Magistar je međunarodne politike i aktivistkinja Levicarskog pokreta Solidarnost.
View Posts →
3 posts
STATHIS KOUVELAKIS je profesor političke filozofije na King's College u Lonodonu i član Narodnoj jedinstva, partije koja je proizišla iz Sirize nakon njene kapitulacije pred međunarodnim finansijskim institucijama.
View Posts →
1 posts
je student komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Uz to i povremeni gradjevinski radnik.
View Posts →
31 posts
je doktorirao istoriju u Regenzburgu. Autor je knjige : "Prije Tita. Frakcijske borbe u KPJ 1936-1940", Srednja Europa, Zagreb. Radi kao naučni saradnik na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, Univerziteta u Beogradu.
View Posts →
1 posts
je student filozofije i član radničke klase.
View Posts →
1 posts
je novinar nedeljnika NIN-a i magazina Lice Ulice.
View Posts →
1 posts
SUMBUL KAYA je doktorka nauke na l'Université Panthéon-Sorbonne-Paris. I/CRPS.
View Posts →
1 posts
SUZI WIESSMAN je autorka knjige "Victor Serge: A Political Biography". Na Saint Mary predaje Politiku Istočne Evrope, Sovjetsku istoriju i rusko-američke odnose tokom Hladnog rata.
View Posts →
1 posts
je komunista iz SAD.
View Posts →
1 posts
je sociološkinja iz Zrenjanina. Kao članica Zrenjaninskog Socialnog Foruma, uključena je u brojne borbe na lokalu, ali i šire. Vodlila je borbe za vijetnamske i indijske radnike - robove (slučaj Ling-Long), za pijaću vodu u Zrenjaninu, protiv iseljenja zarad investitorskog interesa itd. Kao komunistkinja i članica sindikata i zalaže se za solidarnost, radnički internacionalizam i radničku vlast. Snimila nekolicinu filmova na pomenute teme. U svim prilikama fotografiše spomen table i spomenike vezane za period antifašističke borbe. Prezire antifašizam operisan od antikapitalizma.
View Posts →
1 posts
THOMAS CANTALOUBE je novinar francuskog online časopisa Mediapart. Radio je kao dopisnik iz Vašingtona za Parisien, Marianne i La Vie.
View Posts →
3 posts
THOMAS PIKETTY, rođen 7. maja 1971 u Klišiju, je fracnuski ekonomista, direktor studija na École des hautes études en sciences sociales (EHESS). Bivši student na École normale supérieure i doktor nauka iz ekonomije na l'EHESS, Piketty je specijalista na studijama ekonomskih nejednakosti, naročito u istorijskoj i komparativnoj perspektivi, i autor jedne od najuticajnih knjiga XXI stoleća, "Kapital u XXI veku" (2013).
View Posts →
6 posts
je jugoslovenski sociolog. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1981. godine, gde je od 1994. redovni profesor na Odeljenju za sociologiju. Bio je na studijskim boravcima u SR Nemačkoj (Marburg) 1984. i 1991. godine, kao stipendista Friedrich Ebert fondacije. Držao predavanja na univerzitetima u Marburgu, Frajburgu, Bazelu i Cirihu. Dobio nagradu „Vojin Milić“ Srpskog sociološkog društva za "Tanatopolitiku", jednu od dve najbolje sociološke knjige objavljene u Srbiji 2014. godine.
View Posts →
2 posts
TOM ENGELHARDT je su-osnivač projekta American Empire Project kao i autor knjige Sjedinjene Države straha (The United States of Fear)) kao i knjige o povijesti Hladnog rata, The End of Victory Culture. Član je kolegija Nacionalnog instituta i pokretač portala TomDispatch.com. Njegova najnovija knjiga je Shadow Government: Surveillance, Secret Wars, and a Global Security State in a Single-Superpower World (Vlada u sjeni: nadzor, tajni ratovi i država globalne sigurnosti u svijetu sa jednom supersilom).
View Posts →
1 posts
Toma Milenković (1935-2018) bio je srpski istoričar, doktor istorijskih nauka, naučni savetnik u Institutu za savremenu istoriju u Beogradu. Bavio se istorijom Jugoslavije između dva svetska rata, a iz te oblasti veću pažnju je poklanjao radničkom pokretu, agrarnoj reformi, radničkom zakonodavstvu, državnim granicama Kraljevine SHS, kao i ruskoj i bugarskoj emigraciji u Jugoslaviji.
View Posts →
1 posts
je filozof, čija područja interesovanja su politička filozofija, teorija medija i estetika. Završio je studije filozofije i germanistike na Sveučilištu u Zagrebu, Koorganizator je niza konferencija i izložbi na temu političke teorije, kulturnih politika, i dr. Objavio je veći broj publikacija i prevoda. Koordinator je teorijskog programa i izdavačkih aktivnosti u MaMa – Multimedia Institute, u Zagrebu, od 2000. godine.
View Posts →
1 posts
je doktor socioloških nauka i profesor na Univerzitetu Lil. Bavi se izučavanjem klasa, klasne borbe, fašizma, itd.
View Posts →
6 posts
je doktorand sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Na istom odseku odbranio je i svoj master rad na temu „Kulturni materijalizam Marvina Harisa“. Područja interesovanja su mu socijaldemokratija, religija i antropologija, i iz tih oblasti je objavio više članaka.
View Posts →
3 posts
je magistrirala kroatistiku i povijest na Filozofskom fakultetu u Splitu, glavna područja interesa su joj anarhizam, feminizam, ženska & LGBT povijest. Pokušava pisati poeziju.
View Posts →
1 posts
VIKEN ŠETERJAN je profesor istorije i međunarodnih odnosa na Ženevskom Univerzitetu i Univerzitetu Vebster u Ženevi. Autor je dela Open Wounds: Armenians, Turks, and a Century of Genocide, Hurst & Company, London, 2015.
View Posts →
1 posts
je viši predavač ekonomije na Školi orijentalnih i afričkih studija Univerziteta u Londonu (SOAS University of London) i glavni predavač na Univerzitetu Anglia Raskin (Anglia Ruskin University), gde predaje poslovne istraživačke metode. Njegova istraživačka interesovanja čine teorija vrednosti i globalizacija. Njegova knjiga „Measuring National Income in the Centrally Planned Economies: Why the West Underestimated the Transition to Capitalism” (Abingdon: Routledge) objavljena je 2015. godine. Posebno ga interesuju kritika srafovskog sistema fizičkih cena i primena Marksovih vrednosnih veličina na globalizaciju. Njegovi radovi objavljeni su u časopisima Review of Radical Political Economics, Critical Sociology, Capital and Class, International Critical Thought, Critique: A Journal of Socialist Theory, Brazilian Journal of Political Economy, itd.
View Posts →
1 posts
VILIJAM IRIGOJEN je francuski novinar baskijskog porekla. Na televiziji Arte vodi emisiju ''Arte Reportage'', a sarađuje i sa švedskom televizijom RTS.
View Posts →
1 posts
je sociolog, član udruženja Centar za politike emancipacije i Levog Samita Srbije.
View Posts →
1 posts
je predavač na Central and East European Studies, University of Glasgow.
View Posts →
10 posts
je završio Fakultet političkih nauka u Beogradu. Bavi se političkom ekonomijom, ekonofizikom, teorijom privrednog razvoja, teorijom planske ekonomije, metodologijom društvenih nauka. Proučava marksizam, teoriju sistema u sociologiji, obožava epistemologiju, poeziju, filozofiju, umetničku fotografiju i programira na .NET platformi. Član je redakcije Novog Plamena.
View Posts →
1 posts
je istoričar iz Novog Sada.
View Posts →
1 posts
je sociolog i istraživač na Institutu za istočno-evropske studije, Univerziteta u Berlinu. Njegov istraživački fokus je na radikalizmu, revolucijama, levičarskim i desničarskim politikama, nacionalizmu i civilnom društvu.
View Posts →
4 posts
je sociolog. Tokom studija je bio aktivan u različitim studentskim, levim i društvenim inicijativama i pokretima. U pogledu teorijske produkcije, najviše se bavio javnim sektorom i problemima političkog organizovanja na levici. Trenutno se zanima za posledice kraja XX veka i odnos između liberalizma i marksizma. Član je redakcije Novog Plamena.
View Posts →
1 posts
W.T. Whitney Jr. je umirovljeni pedijatar i politički novinar koji živi u američkoj saveznoj državi Maine.
View Posts →
1 posts
WLADEK FLAKIN je istoričar i freelance novinar iz Berlina. Član je redakcije časopisa Klasse Gegen Klasse.
View Posts →
1 posts
na kineskom znači "anonimni", pseudonim za grupu italijanskih autora formiranu 2000. godine iz zajednice Luter Bliset u Bolonji.
View Posts →
1 posts
ŽAN-MARI ŠOVIJE je novinar i politički esejist iz Belgije, specijalista za SSSR i Rusiju.
View Posts →
1 posts
je doktorka filozofije i istraživačica saradnica u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu.
View Posts →
4 posts
je rođen u Novom Sadu, gde je i odrastao i školovao se. Diplomirao Istoriju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Ponosan je na svoje partizanske pretke. Odrastao je na stadionu „Vojvodine“, ulicama Novog Sada i pank koncertima. U SFRJ je naučio da poštuje različitosti i radničku klasu. Po opredeljenju levičar, militantni antifašista i ateista. Zbog navodne uvrede Vladike Irineja osuđen je u „demokratskoj“ Srbiji za delikt mišljenja na tri meseca zatvora. Posle kampanje u javnosti, kazna mu je preinačena u kućni pritvor. Skoro dve decenije aktivista različitih levih pokreta i organizacija.Učestvovao u gotovo svim levčarskim inicijativama i pokušajima organizovanja levice u 21 veku. Polja interesovanja: Istorija radničkog pokreta u Jugoslaviji, istorijski revizionizam, antifašizam.
View Posts →