Ovog petka bio je veliki dan općeg štrajka u Kataloniji – peti dan protesta protiv nečasne presude povodom katalonskog procesa – završio se sa 182 ozlijeđene osobe, većinom u Barceloni, prema informacijama Katalonskog sistema za hitne slučajeve (SEM). Mossos d’Esquadra (katalonska policija) uhapsila je ukupno 54 osobe, dok je, računajući od ponedjeljka uhapšeno njih 300.

Opći štrajk ovog petka protiv presude Vrhovnog suda bio je masivan. Stotine hiljada ljudi sudjelovali su u šest kolona Marša za slobodu od centra Barcelone, ispunivši ulicu Passeig de Gràcia i okolne ulice kako bi tražili slobodu za političke zatvorenike i na samoodređenje.

Nakon velike mobilizacije, hiljade prosvjednika otišlo je prema Via Laetani kako bi prosvjedovali protiv španjolske policije, koja ih je počela nasilno napadati, te ispaljivati gumene metke i bacati suzavce. Tu su barikade, vatra i policijski nasrtaji prema demonstrantima, dok su mososi bili razmješteni tako kako bi pomogli nacionalnoj policiji, koristeći vodene topove po prvi put. Barikade i policijska brutalnost viđeni su i u Gironi.

Vlada priprema veliku represivnu ofenzivu

Vršilac dužnosti ministra unutarnjih poslova, Fernando Grande-Marlaska govorio je ove subote na konferenciji za štampu kako je postojala „proporcionalnost“ u postupcima snaga i tijela državne sigurnosti pozivajući se na predsjednika katalonskog Generalitata, Quima Torru i vladu koja osuđuje nasilje.

Nastavljajući svoj govor o kriminalizaciji navodnih „radikalnih independentističkih grupa koordiniranim strateški sa zapovjedništvom“ Marlaska je opisao ono što se dešava u Kataloniji kao „tešku situaciju za javni red“, na koju „država reagira“.

Za Marlasku, „kooperacija među policijama bila je izvanredna. Bez obzira na boju uniforme, policija je reagirala predano“, rekao je. Njegov pogled, u kojemu je opravdao represiju koja je za sobom ostavila stotine ozlijeđenih (među kojima su tri osobe izgubile oko jer su pogođene gumenim mecima), što je priprema za novu oštru represiju u Kataloniji.

Ne smijemo zaboraviti da su mososi ti koji vrše represiju, u koordinaciji sa nacionalnom policijom i civilnom gardom. Stoga su katalonska vlada i Quim Torra (njen predsjednik) izravno odgovorni za represiju nad katalonskom omladinom koju se danas kriminalizira.

Brutalna represija prikazana na društvenim mrežama

Brutalna represija u Kataloniji, posebno u Barceloni, snažno je odjeknula na društvenim mrežama. Već postoje hiljade slika i videa na kojima se vide policijske akcije mososa i nacionalne policije.

Jedan od najupečatljivijih slučajeva bilo je uhićenje Alberta Garcíje, poznatog novinara El Paísa dok je snimao ono što se dešava.

Drugi novinar, novinar El Nacionala također je završio ozlijeđen nakon agresije nacionalne policije na njega.

Udvostručiti borbu i organizaciju u Kataloniij i cijeloj državi

Ove subote u 18 sati, različite političke i sindikalne organizacije u Barceloni pozvale su na manifestaciju protiv represije.

Također se u različitim dijelovima države poziva na akcije i marševe protiv represije uz zahtjevanje amnestije za političke zatvorenike.

Ovog petka, od masovne manifestacije na ulici Passeig de Gràcia (u Barceloni), Santiago Lupe, vođa organizacije Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (Revolucionarna struja radnika i radnica) opisao je generalni štrajk u Kataloniji kao historijski i pozvao na „razradu plana borbe, zahtjevajući od velikih sindikata da promiču sazive na radnim mjestima i razvijaju studentske skupštine u studijskim centrima kako bi se studentski pokret stavio na čelo ove demokratske borbe. Samo sa snagama radničke klase i omladine, na način neovisan od Vlade i strankama koje ju podržavaju možemo postići ciljeve za amnestiju, protiv represije i nastaviti borbu za pravo na odlučivanje“.

 

 

Izvor: IziquierdaDiario.es