Navršava se 100 godina od osnivanja Komunističke partije Jugoslavije. Činilo se da su na to svi već zaboravili, dok se na ostrvu Korčula održava praxisovski „after party“…

Sa posebnim zadovoljstvom i zahvalnošću prema autoru koji nam ustupa takvu priliku – premijerno predstavljamo kratki eksperimentalni film nagrađivanog reditelja Koste Ristića KAP 19 J.

Film je nastao tokom ovogodišnjeg foruma za raspravu i izazovima levice pod nazivom „Korčula After Party“, a koji je ovog septembra zadobio karakter obeležavanja jubileja stogodišnjice osnivanja Komunističke partije Jugoslavije.

Efektnim kinematografskim postupkom autor pokušava da „uhvati“ kratku istoriju domaćeg levičarskog i komunističkog pokreta i predstavi perspektive budućnosti koje u živim raspravama oblikuju učesnici foruma. Pored sugerisanja takvih perspektiva, naslov filma predstavlja i formalni odgovor na jedan od poznatijih fundamentalnih filmova takozvanog „crnog talasa“ – film Joce Jovanovića KOLT 15 GAP – a koji za cilj ima izvrgavanje ruglu ideja marksizma i revolucionarne društvene transformacije. Ideje društvenog progresa i socijalne pravde ipak dokazuju svoju savremenost i originalnost, a „crnom talasu“ kao i svim sitnjičavim i nihilističkim idejama treba zakucati poslednje eksere na kovčeg.

Smatramo da nema boljeg načina da obeležimo značajni jubilej slavne KPJ i najavimo nove pobede u Novoj godini! Svim čitaocima Novog Plamena želimo sretnu, borbenu i solidarnu 2020. godinu!

foto: “KAP 19 J”