Članovi Kongresa na kojem su se IDS i TRS sinoć udružile u partiju Levica, za koordinatora partije su potvrdili dosadašnjeg lidera IDS i vođu poslanika ZL Luku Meseca. Mesec, koji je bio jedini kandidat za ovu poziciju, u obraćanju okupljenima najavio je novi početak. Za njegovu zamenicu izglasana je poslanica i dosadašnja predsednica TRS Violeta Tomić. Za Meseca je glasalo 173 člana Kongresa, 5 ih je bilo protiv.  Tomićeva je kao zamenica koordinatora dobila 164 glasa, 12 je bilo protiv. Članovi Kongresa su takođe izabrali organe Levice, između ostalih i članove Saveta Partije.


Pročitate intervju sa Lukom Mesecom koji je za Novi plamen uradio naš glavni urednik, Goran Marković.


Činjenica da se danas, šest godina nakon osnivanja stranke TRS, pet godina nakon uličnih nemira, četiri godine od osnivanja IDS, tri godine od proboja ZL u parlament i pored svega što se desilo u poslednjih godinu dana, na  konstitutivnoj sednici zajednički nalaze levičarske partije, po mišljenju Meseca, dokaz je da su pobeđeni narcizmi malih razlika, lični interesi i zamerke.

„Takvo se drugarstvo još nije rodilo – drugarstvo koje može postojati samo kroz borbu, kakva je bila naša“, rekao je on i zahvalio. Jedinstvena leva partija je u ovim vremenima po njegovom mišljenju, potrebna više nego ikad pre.

Dug put koji su prešli, po mišljenju Meseca nije bio put do cilja, ali ih je doveo do novog početka, do nove faze borbe za socijalno, demokratko i ekološko društvo, društvo u kojem će drugarstvo i solidarnost prevladati zasebne interese. „Društvo demokratskog i ekološkog socijalizma koje neće biti vođeno željom za profitom, ali – kao što pišemo u programu – društvo svestranog razvoja pojedinaca i pojedinki, punog razvoja ljudskih potencijala, kao i posvećenosti očuvanju planete za generacije koje dolaze“ , zaključio je Mesec.

On je ocenio da prethodne godine nisu bile teške samo za slovenačku levicu, već za levicu u čitavom svetu. Iako se zbog njihovog proboja u parlament, zbog uspeha Sirize i Podemosa, te socijalnih gibanja širom Evrope učinilo da je pred međunarodnom levicom pobednički put, sa porazom grčke Sirize i izbegličkom krizom sredinom 2015. istorija se prelomila, napominje Mesec. Prema njegovoj proceni, nakon izbora Donalda Trampa, u Evropi se vratila vera u „centar“, „koji očekuje da spasi liberalnu demokratiju kako ne bi skliznula u fašističke desne populizme.“

„A u Sloveniji imamo snage centra koje se pokazuju razvodnjeno i bezglavo. Ne razumeju da bezbednost ne donose žice na granici i intenziviranje represivnog aparata, već stabilan posao, zdravstvena zaštita, funkcionalna socijalna država i kvalitetno obrazovanje.“ – rekao je on.

Opasnost, uveren je, ne dolazi spolja, ali je stalno prisutna kroz nazive  „nepravda, nejednakost, siromaštvo, bezakonje, pljačkanje javne imovine, tajkunizaciju, prezir prema ekološkim standardima“, dodajući da  stranke centra to ne razumeju te da je to stalna pretnja. Mesec je još oštrije rekao da smatra da je za ekstremnu desnicu, centar samo nešto bliži mekšoj retorici, ali da se ipak iz straha od desnice i on sam pretvara u desnicu.”

Zato je po njegovom mišljenju jedina alternativa Levica „koja neće biti ponizna pred elitama, klikama, interesnim grupama, niti diktatu finansijskih tržišta i Briselu.“ Ništa u programu Levice po verovanju Meseca nije utopija. „Poslednje tri godine smo pokazali šta je sve moguće“ – dodao je. Tomićeva je u svom govoru rekla da „neofašizmu, ekstremnom nacionalizmu i pohlepnom i tlačiteljkom kapitalizmu“ samo ujedinjeni možemo objaviti odgovarajuću borbu.

Na Kongresu se takođe moglo videti nekoliko poznatih lica uključujući predsednika konfederacije sindikata javnog sektora Branimira Štrukelja, evropskog poslanika Igora Šoltesa, ekonomistu Jože Mencingera, i psihologinju Gabi Čaćinović Vogrinčič.

Izvor MLADINA

PREVOD Nemanja Drobnjak