Nakon pokušaja puča, čistke pogađju institucije i medije: otpušteno 15.200 službenika javnih ustanova; oduzeta dozvola 21.000 profesora u privatnim obrazovnim institucijama, a svi rek-tori i dekani na fakultetima riskiraju da budu suspendirani; zatvorena brava 24 radia i privatnih TV-a.

Ankara. Nakon neuspjelog puča počele velike čiskte. Ali međunarodna zajednica je zauzela stav protiv eskalacije nasilja. Amnesty International alarmira javnost: „Ljudska prava su ozbiljno ugrožena“! PredsjednikSAD Barack Obama telefonskije razgovarao sa Erdoganom i pozvao ga da poštuje demokratska prava, precizirao je Josh Aernest i ponudio Turskoj svu moguću pomoć u otkrivanju krivaca, naglašavajući pri tome da se istraga mora voditi tako da seprecizno utvrde odgovornosti i „uz poštovanje demokratskih prava, koje garantira Ustav Turske. Ona mora biti okončana pravednimsuđenjem“.

Ono što posebnno zabrinjava SAD i EU je količina i brzina hapšenja,kao da su već unaprijed postojale crne liste i s imenima „neprijatelja“ i „infiltriranih“ simpatizera Gulena,kao i općenitost i nedorečenost optužbi. „Kada se arbitrarno hapse na hiljade osoba to je represija – kazala je predsjednica talijanskog parlamenta Laura Boldrini – a ova se ne može tolerirati u zemlji koja tvrdi kako želi da uđe u Evropsku Uniju. Ono što se doogađa u Turskoj ne može se tolerirati i više je nego zabrinjavajuće“.

Napad na škole.Sadašnja zabrinutost nakon čistki prijašnjih dana. Sada Erdogan, nakon čiski u vojsci, policiji i u javnim ustanovama, ima na zubu sredstva informiranja i jave institucije, kao i namještenike obrazovnih javnih i privatnih ustanova. Savjet za visoko obrazovanje i njegove ustanove – inspekcije u Turskoj (YOK) zatražio je suspendiranje svih 1577 rektora, dekana i predsjednika univerziteta. Od njih 1167 pripada državnim univerzitetima, a ostali su iz univerzitetskih fondacija. Suspendirani su i to smjesta 15.200 namještenika Ministarstva obrazovanja, dok je Ministarstvo odgoja poništilo radne dozvole 21000 nastavnika zaposlenih u privatnimškolama. Svi su nastavnici sumnjivi da su povezani sa organizacijom FETO, kako se naziva vjerski pokret Fethullaha Gulena (koji smatra tursku džavu za čistu terorističku organizaciju), nekad Erdoganovog najbližeg suradnika, a sada nejvećeg neprijatelja, kako tvrdi sam predsjednik Erdogan i optužuje ga da stoji iza pokušaja puča.

Cenzuriranje informacija. Visoko vijeće za praćenje i cenzuru sredstava informiranja, kao i radija i televizije (Rtuc) zabranilo je rad 24.000 radio i televizijskih stanica, „povezanih ili podrživača“ nadahnutih Gullenovim pokretom. Među njima i stanice Can Erzican i Radio Dunya. Pod istragu je došlo 370 zaposlenih i novinara državne radio televzije.

10.000 uhapšenih. Čistka se proširila i na dijelove vojske, organe administracije i sudstva. Sadašnji predsjednik vlade Binali Yildirim je opravadao sadašnje ugnjetavanje potrebom „da se zemlja dovede do stanja sigurnosti“. I tako se došlo do cifre od 9333 do sada uhapšenih, pod optužbom da su pomagali pučistima. Nije samo smijenjeno s dužnosti devetoro zaposlenih u Ministrstvu unutarnjih poslova, već i 3.000 sudaca i javnih tužilaca. Organi turske tajne službe suspendirali su svega 100 osoba, koji već duže vremena nisu bili aktivni agenti, pod sumnjom da su smpatizeri Gullena.

Očišćeni Imami. Turska najviša organizacija za vjerska pitanja (DIYANET), najvećaislamska vlast ovisna o državi, objavila je kako je udaljila 492 zaposlena – a među njima su i imami i profesori teologije – zbog iste sumnje. DIYANET je također najavila zabranu vjerskih pogreba za ubijene pučiste.

Lisice za drugog savjetnika Erdogana. Agenti za protuterorizam uhapsili su i drugog vojnog savjetnika predsjednika Erdogana u hotelu, koji se nalazio nekoliko kilometara od Antalaye, u poznatom kuplišnom mjestu u Anatoliji, pod izlikom da je dao lažne lične podatke. Radi se o pukovniku Erkanu Kiyyraku, stručnjaku za zrakoplovstvo. Osumnjičen je za sudjelovanje u propalom puču od 15 jula. Po hijerarhijskom mjestu koje je zauzimao, Erkan Kiyrak bio je na drugom mjestu po povjerenju te po rangu i prestižu, koje mu je ukazivao Erdogan, odmah iza Ali Yaziciija, koordinatora cijele skupine, koji izgleda da je najvjerniji Erdoganu, a to je mjesto dobio u augustu mjesecu 2015.

U cijelom tomkaosu Erdogan je najavio „važne odluke nakon sastanka Savjeta za nacionalnu sigurnost“.

„SAD-u dosije o Gullenu“. Turska vlada je objavila da je uputila SAD-u dosje sa dokazima koji terete propovjednika FethuallahaGullena. To vjersko lice je već dvadeset godina izbjeglica u SAD-u, nekad saveznik, a sad neprijatelj Erdogana,kojeg vlada optužuje da je istisnki režiser propalog puča. Predsjednik vlade Binali Yildirim je izjavio: „Četiri dosijea smo uputili administraciji Sjedinjenih Država. Zahtijevamo izručenje Gullena. Od osamdesetih godina on je počeo s infiltracijom u rodove vojske.“

PREVOD Jasna Tkalec

Izvor LA REPUBBLICA