Osmog jula, na portalu Danas-a objavljeno je pismo u kom je javnost mogla da pročita da Zoran Ćirjaković, predavač na Fakultetu za medije i komunikacije, saradnik na Mokrogorskoj školi menadžmenta i jedan od osnivača i članova Naprednog kluba, već duži vremenski period proganja, vređa i nasilnički se ponaša prema ženama koje učestvuju u javnom životu Srbije. Ćirjaković je putem svojih kontakata dobijao informacije iz privatnog života žena koje je targetirao, a zatim ih putem društvenih mreža vređao, slao neželjene mejlove i uticao na to da se uguši njihov javni angažman. Situacija je eskalirala kada je počeo da se pojavljuje na mestima na kojima su i žene prema kojima je vršio virtuelno nasilje. Nakon objave pisma i osude većeg dela javnosti, Ćirjaković, kreiranjem novih profila na Tviteru, nastavlja sa zastrašivanjem žena u javnom prostoru. Redakcija Novog Plamena ovim putem želi da osudi ovakvo mizogino i nasilničko ponašanje i ukaže na seksizam koji postoji u javnom diskursu našeg i drugih društava.

Mizoginija koja je u javnoj i, naročito, privatnoj sferi prisutna ispoljava se kroz razne oblike nasilja. Rodno zasnovano nasilje je jedan od osnovnih mehanizama ostvarivanja moći i dominacije putem kog se reprodukuje patrijarhat kao sistem. Primer Zorana Ćirjakovića je tek jedan od primera rodno zasnovanog nasilja u našem društvu. Muškarci u javnoj sferi se svakodnevno, u  situaciji gubitka svoje prividno dominantne pozicije u raspravi, okreću verbalnom nasilju, uvredama i pretnjama sa ciljem da oduzmu dostojanstvo i zaplaše sagovornice i sagovornike, ali i da oduzmu samopouzdanje svakome ko se ne slaže sa njima. Nasilje neretko može da eskalira, a pretnje da se ostvare, ako ne od strane nasilnika lično, onda od strane nekog ko je inspirisan ponašanjem nasilnika. Da muškarci ne prezaju od fizičkog nasilja govori i činjenica da je od početka 2019. godine u porodičnom, odnosno partnerskom nasilju ubijeno najmanje 14 žena. Iz tog razloga, neophodno je stati na put svim vidovima nasilja i ponižavanja.

Novi Plamen zastupa temeljne demokratske vrednosti i protivi se svakom obliku ugnjetavanja. U duhu osnovnih levičarskih vrednosti, želimo da izrazimo solidarnost i podršku svima onima koji trpe ili su u nekom trenutku trpeli nasilje. Takođe, ohrabrujemo sve ugrožene grupe da javno istupe i suprotstave se i fizičkom i verbalnom nasilju, jer samo udruženim delovanjem moguće je stati na put rodno zasnovanom nasilju i dovesti u pitanje sistem patrijarhata koji ovakav odnos dominacije ohrabruje!