U iznenadnom obratu u francuskim predsjedničkim izborima, ljevičarski kandidat Jean-Luc Mélenchon brzo napreduje u anketama, otvarajući mogućnost ulaska u drugi krug između proradničkog i proimigracijskog kandidata i njegovog rivala sa krajnje desnice, Marine Le Pen.

Jean-Luc Mélenchon ujedno osvaja glasove na čvrstoj progresivnoj platformi koja podsjeća na kampanju senatora Berniea Sanders-a u vrijeme američkih predsjedničkih izbora.

Mélenchon je „obećao da će povećati minimalne plaće za 16 posto, da će se boriti za 32-satni radni tjedan, da će ponovo postaviti da odlazak u mirovinu bude sa 60 godina, da zdravstvo bude besplatno, da se povećaju olakšice za nezaposlene, da se nacionalizira industrija naoružanja i elektroprivrede i zaposli 60.000 učitelja. Porez na dohodak za one sa visokim zaradama podići će za 90 posto, dok će sve osobne zarade koje su više od €400.000 godišnje biti konfiscirane.“, rezimiraju novine Irish Times.

On isto tako dobiva podršku glasača zahvaljujući svom smislu za humor. Primjerice, uzlet svog oponenta na središnjoj desnici, Emmanuela Macrona, investicijskog bankara koji nikad nije obavljao neku javnu funkciju, on opisuje kao „halucinogenu gljivu“.

Samo deset dana prije prvog kruga glasanja 23. travnja, Mélenchon sada u anketama ima 19 posto. To ga stavlja na udarnoj udaljenosti od Le Pen i Macrona, koji su prema anketama na 24 odnosno 23 posto.

„Mélenchonova uzlaznost znači da s obzirom na to da je trećina glasača još neodlučna, nijedno od istraživanja javnog mnijenja nije sasvim izjednačeno i margine za pogreške valja uzimati u obzir jer je nemoguće sa sigurnošću reći koji će dvoje od četvoro koji prednjače ući u drugi krug.”, napominju  novine Guardian.

List Irish Times nadalje primjećuje: „Za sada, Mélenchon je jedini kandidat sa zamahom, što otvara mogućnost da bi mogao 7. svibnja ući u drugi krug.

Mélenchon se prvi put našao na naslovnim stranicama kad se kandidirao za predsjednika 2012, sa programom protiv štednje. Kao što je tada izjavio Mark Weisbrot iz Centra za istraživanje ekonomije i politike, Mélenchon „izgleda da je jedini u utrci koji shvaća realne ekonomske izbore sa kojima se Francuska i eurozona suočavaju. Francuskoj nije potrebna štednja.“

Znalci objašnjavaju da je djelomičan razlog zbog kojeg je Mélenchon tada izgubio na tim izborima bio njegov čvrst proimigracijski stav, koji je doveden u prvi plan kad je  2012. na jednom skupu rekao imigrantima iz Sjeverne Afrike da će ih Francuska dočekati „otvorenih ruku“.

Danas, Mélenchon ostaje nepokolebljiv kao najjači zagovornik dobrodošlice imigracijskoj politici. U utorak je  na kampanjski skup u marsejskoj luci  privukao masu od 70.000 ljudi, na kojem je zatražio minutu šutnje za migrante koji su umrli na moru. Pružajući masi jednu maslinovu granu, opisao je sebe kao kandidata za mir.

PREVOD Slobodan Drenovac

Izvor COMMON DREAMS

Naši čitatelji mogu vidjeti ovaj govor u Marseju: